De flesta uppfödare försöker så klart få fram den perfekta papillonen, d v s så nära det är möjligt!
Vars och ens ambition och hur man värderar och blandar sitt avelsmaterial är det som skiljer olika uppfödare, liksom också tillgången på bra avelsdjur.

Några väljer genvägar som upprepad och/eller nära inavel. Inavelsgraden går numera lätt att kolla genom SKKs avelssite där det också finns massor av annan nyttig information.

Idag ligger PRA-frekvensen på under 1%, detta problem känns inte längre lika akut. Istället verkar en del ha slarvat med PL-status, ca 10% av de som är officiellt kontrollerade drabbas. Från och med 2005-01-01 läggs även Patellastatus ut på SKK-siten. Således skall denna kunna ses på alla som ögonspeglats för första gången efter detta datum (förutsatt att de är över 12 månader) eftersom samtliga ögonspecialister också har kompetens att kontrollera PL.

Alla tolkar vi också standarden litet olika, har olika åsikter om VAD som verkligen är en bra papillon. Vilka detaljer som är de viktigaste.

Det som är grundläggande för mig är temperament, hälsa och god anatomi i den ordningen.
På önskelistan finns naturligtvis allt det andra också. Jag vill se ett vackert huvud och uttryck, bra päls och frans, den rätta svansen mm.
Jag föredrar en papillon med mycket vitt på kroppen och en lagom och jämn bläs på huvudet men detta kommer sist på önskelistan.

Vi är i Sverige bortskämda med mycket päls och frans på våra papillon.
Jag vill inte ha överdrivet stora pälsar, dessutom skall pälsen ha rätt struktur. För mycket päls är fel enligt standarden, dessutom är den rätta papillonpälsen mycket lättskött och så skall det vara. För ulliga eller täta pälsar är en styggelse. Rasen skall, utan all form av trimning, vara lätt och elegant!

Somliga tycker att med Popeye hade jag redan nått målet. Med hans närhet till standarden och ljuvliga temperament var jag naturligtvis mer än nöjd. Men han var bara en individ. Många av hans släktingar har en kvalitet något under hans. När merparten av de papillon jag föder upp når denna klass, då är jag nära mitt mål!